Letört a kis királylány

Általános

Kis királylány, díszítőszobor, szobor, Dunakorzó, korzó, Vigadó-tér, Budapest, V. kerület, Belváro
Kis királylány, díszítőszobor, szobor, Dunakorzó, korzó, Vigadó-tér, Budapest, V. kerület, Belváro
Kis királylány, díszítőszobor, szobor, Dunakorzó, korzó, Vigadó-tér, Budapest, V. kerület, Belváro
Kis királylány, díszítőszobor, szobor, Dunakorzó, korzó, Vigadó-tér, Budapest, V. kerület, Belváro
A letört fejű királylány a Dunakorzón

Kissé Amsterdam, kissé mesevilág, de mindenképp üdítő kivétel a sok komolykodó – giccses – pöffeszkedő köztéri szobrunkkal. Turisták kedvence, többet fotózták már, mint egy A-kategóriás színésznőt Hollywoodban.

Valamelyik rézgyűjtő vandál megirigyelte szépségét és letörte egyik darabkáját. A jelek szerint senkinek sem tűnt még fel a királylány szépségén esett csorba, miközben vakok számára Braille-írással ellátott szobor, köztéri kamera, sőt még egy szobor is települt a környékre. Ideje lenne egy pótlásnak. Hallja ezt odafönt valaki?

Frissítés (2019), hozzászólás érkezett:
… csak hogy a valós időpont, helyszínek és történet is ismert legyen:
A Kiskirálylány szobor eredeti (50cmes) kisplasztikája 1972-ben(!) készült. A művészt legidősebb lánya -az akkor 5 éves Évike’- ihlette meg, aki gyakran játszott királylányjelmezben, hosszú újságpapírkoronával a fején a Tabánban. Ez a kép indította a művészt e kis szobor megalkotására. (Az eredeti kisplasztika a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona)
E szobor nagyobb méretben 1990-ben került a Dunakorzóra, és másodpéldánya Tapolcára a művész szülővárosába. Ugyanezen szobor másolata áll még Japánban is, a Tokyo Metropolitan Art Space nevű kulturális központ koncertterme előtti csarnokban.

(..Egyébként többször is javították már a sajnálatosan csorba koronát, de sajnos újból és újból letörik…, de valóban megért már rég egy újabb javításra!!)

Felállítás helye: V., Vigadó tér – Duna-korzó
Alkotó: Marton László
Cím: KIS KIRÁLYLÁNY
Jelleg: díszítőszobor
Anyag: bronz
Felállítás ideje: 1989
Állíttatók: Fővárosi Tanács

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf

Reklámok

3 responses »

 1. … csak hogy a valós időpont, helyszínek és történet is ismert legyen:A Kiskirálylány szobor eredeti (50cmes) kisplasztikája 1972-ben(!) készült. A művészt legidősebb lánya -az akkor 5 éves Évike'- ihlette meg, aki gyakran játszott királylányjelmezben, hosszú újságpapírkoronával a fején a Tabánban. Ez a kép indította a művészt e kis szobor megalkotására. (Az eredeti kisplasztika a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona)E szobor nagyobb méretben 1990-ben került a Dunakorzóra, és másodpéldánya Tapolcára a művész szülővárosába. Ugyanezen szobor másolata áll még Japánban is, a Tokyo Metropolitan Art Space nevű kultúrális központ, koncertterme előtti csarnokban.(..Egyébként többször is javították már a sajnálatosan csorba koronát, de sajnos újból és újból letörik…, de valóban megért már rég egy újabb javításra!!)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s