Hitchcock Újlipótvárosban

Általános

Hitchcock, titokzatos, urban legends, városi legendák, Röntgen utca 5, XIII. kerület, Újlipótváros
Sötét titkok, gyilkosság, vér, vééér.. A titokzatos, rejtélyes XIII. kerületből jelenti Tündér Lala:

Hitchcock, Röntgen utca 5, titokzatos, urban legends, városi legendák, XIII. kerület, ÚjlipótvárosHitchcock-feeling

Ha nagyzolni akarnánk, akkor elnevezhetnénk Zöld Oromnak is, ami tudvalevőleg Anne Shirley otthona volt, de a Zöld-házzal kapcsolatban igazából egyéb kulturális nyalánkságok jutnak eszünkbe. Az Újlipótban elhelyezkedő építmény a 20-as, 30-as évek táján épülhetett, akkor még minden bizonnyal nem volt ilyen szemet gyönyörködtetően ocsmány sötétzöldre festve. Hogy vajon milyen lakóközösség dönthetett e szín mellett, (tipp: talán épp ez volt a legolcsóbb festék, annyi maradt raktáron) azt nem tudjuk, de első kézből hallottunk egy városi legendát, mely szerint a Zölddel szemközti házból egy átjáró vezet a föld alatt, amely egy első emeleti lakásból nyílik. (Informátorunk nem egészen száz százalékos megbízhatóságára utal viszont a tény, hogy olykor a folyosónk rácsán lógva talál ki összeesküvés-elméleteket, s akar bebocsátást nyerni az átjáróba, arra hivatkozva, hogy ő már évtizedek óta lakik itt.) A Barátságos Zöld Ház titka mindenesetre az éjszakában rejlik. Mert amikor kigyúlnak a lámpafények, a lépcsőház hatalmas ablakain keresztül Hitchcock Hátsó ablakának stúdióvilága elevenedik meg, garantált ihletet nyújtva a szomszéd lakók kukkolásához némi gyilkossági jelenet reményében.

A ház aljában egyébként napközben a roppant ötletes névre hallgató „Nagyi” salátabár étkezde üzemel, amely tény a fentiek tekintetében újabb találgatásra adhat okot. (700/menü)

Postscriptum: érdemes megfigyelni a Zöld ornamentikáját. Igen-igen, a két nagyméretű dísztáblán két óriási madár található. (húúú)

Reklámok

4 responses »

  1. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta az angyaloktól, hogy a nagy ház vendégszobájában pihenjék ki magukat. Ehelyett egy picike helyet kaptak a hideg pincében. Amikor kinyújtóztak a kemény padlón, az idősebb angyal meglátott egy lyukat a falon és kijavította azt. Amikor a fiatalabb angyal kérdezte, miért, az idősebb angyal így felelt: “A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak.”A következő éjjel mindketten egy nagyon szegény, de vendégszerető paraszt és felesége házában pihentek. Miután azok a kevés ételt is megosztották velük, amilyük volt, átengedték az angyaloknak az ágyukat, ahol ők jót aludtak. Amikor a következő napon a nap felkelt, az angyalok könnyek között találták a parasztot és a feleségét. Az egyetlen tehenük, akinek a teje az egyedüli bevételük volt, holtan feküdt a mezőn. A fiatal angyal dühös lett és kérdezte az idősebbet, hogyan hagyhatta, hogy ez megtörténjen. Az első embernek mindene megvolt, mégis segítettél neki, vádolta. A második családnak kevese volt, és hagytad, hogy elpusztuljon a tehenük. A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak, mondta ismét az idősebb angyal. Amikor a nagy ház pincéjében pihentünk, észrevettem, hogy a falon lévő lyukban arany van. Mivel a tulajdonos olyan mohó volt és nem akarta megosztani szerencsés sorság, betapasztottam a falat, hogy ne találhassa meg. Amikor az utolsó éjszaka a paraszt ágyában aludtunk, jött a halál angyala, hogy elvigye a feleséget. Helyette odaadtam a tehenet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s