Az Ördögárok elveszíti torkolatát

Általános

Buda, Budapest, Boszorkány hegy, Erzsébet híd, patak, Ráczváros, Tabán, ÖrdögárokAz Ördögárok végnapjai

Már az 1800 években szennyvízcsatornává silányított patak elveszti dunai torkolatát, ezentúl a budai főgyűjtőcsatornába torkollik. 20centi kolléga a Platánosban üldögélve, kb. 3 évvel ezelőtt elhatározta, h felfedezi a földalatti világot (tán a Nyomorultak c. könyv ihlette), oszt egy biciklilámpával és egy fényképezővel felszerelve, “ne nyúljatok a sörömhöz, beszariak” búcsúval elindult. Megjegyezzük, hogy az otthagyott sör a hatodik volt. Néhány perc múlva újra felbukkant Livingstone kései kópiája, feltünően elkeseredett ábrázattal és meglehetősen csapzottan. Tiszteletteljes távolságban megállt és tőle szokatlanudvariassággal megkért minket, h haladéktalanul vigyünk neki két deci vodkát, mert a lelkiállapota megköveteli a lelki segélyt. Valamint nem tud közelebb jönni, de a részletekre nem tért ki. Azonnal intézkedtünk és odaszállítottuk a kért piát a Sissy parkba, ahol orrfacsaró bűz fogadott: szegény magyar felfedező a sirályszaron megcsúszva hátast dobott a budaiak levébe. A sajnálatos események után határozatlan időre elhalasztottuk a Marsraszállást a titokzatos földalatti világ feltárását.

20centi kolléga 3 évvel ezelőtti képei, valamint a mostani állapotok alant nézegethetőek, a bűzt az internet jelen fejlettségi szintjén nem tudtuk mellékelni.

Buda, Budapest, Boszorkány hegy, Erzsébet híd, patak, Ráczváros, Tabán, ÖrdögárokInnét vidám kopipészt következik, nem vagyunk híve a “3 cikkből egy negyediket” munkamódszernek, ráadásul undorítóan lusták is vagyunk. Tessék:

1. Az Ördögárok története (Élet és Irodalom)
2. Példának okáért az Ördögárok kivezetésnél napi 50 ezer köbméter szennyvíz ömlik a folyóba.

“Ma használatos neve a középkori mondavilágra utal, amikor is a szeszélyes vízjárású, rejtélyes medervezetésű árkokat szívesen illették az ördög jelzővel. Az már a véletlen játéka lehetett, hogy Ördög-árkunk éppen az egykori Boszorkányok hegyének (a mai Gellért-hegy) lábánál ömlött a Dunába…”

“Budapest ostromának kilátástalan, utolsó szakaszában, 1945 januárjának közepén az Ördög-árok neve a hadtörténetbe is bekerült. A Buda elfoglalásáért vívott elkeseredett harc befejező szakaszában a Vannay riadózászlóalj az Ördög-árkon keresztül jutott egy szovjet lőszerraktár közelébe, amelyet aztán felrobbantott.
Buda, Budapest, Boszorkány hegy, Erzsébet híd, patak, Ráczváros, Tabán, ÖrdögárokA minden oldalról körülzárt budai Várban február 11-ére a védők helyzete már tarthatatlanná vált. A német és a magyar parancsnokság – ötszáz fős rohamcsapatával – a vári Alagútban lévő főhadiszállásról az Ördög-árok csatornáján keresztül készült kitörni. Ez volt az egyetlen esélyük arra, hogy csatlakozhassanak csapattörzseikhez. Egy szemtanú így írt erről visszaemlékezéseiben: “Az Alagút kijáratától mintegy 200-300 méterre lévő Krisztina körúton, azt hiszem a 97. számú háznál, ott volt a bejárat a szennyvízcsatornába… Végre megérkeztünk a fentebb említett ház pincéjébe, egy kb. méteres átmérőjű, enyhén lejtős, többméteres, hordó alakú nyíláson jutottunk le a csatornáig… Ez a csatorna … kb. 3×3 méter kör alakú folyosó volt. A fenekén kb. 40 cm mély árokrésszel… Időnként csigalépcsős vaslapokkal lezárt nyílások alatt mentünk el, ahol hallani lehetett a föld feletti elkeseredett harci zajt… A víz sodra minden elképzelhető anyagot hozott magával, volt ott mindenféle. Harci felszerelés, sisak, kulacs, kézigránát, páncélököl, ami mind akadályozta a továbbjutást. És többek között egy női hulla is.”

A kitörési kísérlet kudarcot vallott: a különböző pontokon felszínre vezető aknákon, lefolyórácsokon előbukkanó, testileg és idegileg kimerült katonákat a szovjetek azonnal elfogták vagy kivégezték. Sokan még elfogatásuk előtt öngyilkosságba menekültek. A csatornában rekedtek között pánik tört ki, többen visszafordultak, megpróbálva ily módon menekülni.
A ma már szemünk elől eltüntetett Ördög-árok évszázadok, évezredek emlékeit őrzi. Minderre aligha gondolunk, legföljebb a dunai torkolat sirálycsapatain pihen meg szemünk.”

kapcsolódó bejegyzés: a budai rakpart patkányai 2005-ben

Reklámok

4 responses »

  1. Nem kell megijedni, de érdemes továbbgondolni.Aki közel lakik az ördögárokhoz, és ismeri a Hüvösvölgyi út reggeli, majd esti dögletes dugóforgalmát annak figyelmébe ajánlanám a következőket.Az un.”Akadémiánál” bújik föld alá az Ördögárok. A városmajori katolikus templom harangtorny azért nem áll a templomépület mellett, mert ott alant az ördögárok húzódik. Tehát egész jól megfér a föld alatt.Mi lenne, ha még jóval előbb föld alá kerülne, mégpedig közúti alagút formájában, és kivezetné szépen a hüvösvölgyi út forgalmát. Az a vízmennyiség amit most elvezet, hát…Rendesen csatornázták a környéket, errefelé már nem nagyon van mit elvezetni, legfeljebb esővizet.Néha még azt sem néhány napja figyeltem, hogy tök száraz. Eltűntek a partjáról a sirályok is.A Pénzügy pálya melletti, később a Páfrány út melletti részt alagúttá kiszélesítve szerintem nyugodtan be lehetne fedni. Parkosítani, mint a Gábor Áron utcai környéket.Csökkenne a szomszédos utak forgalma. Ismerek családokat akik már megbánták, hogy kiköltöztek a városon túlra.Szerintem mindenki jól járna vele, még a ZÖLDEK-nek sem lenne kárára.

  2. Kedves inszeminátor, ismerjük az Ördögárkot, nemsokára feltesszük a róla készült videócskánkat. Már kutatunk a dvd-hegyben. Az Ördögárok maradék részének lefedése és autópályáva alakítása talán csökkentené a dugót, de tovább növelné a belváros zsúfoltságát. Régi axióma:több út = több autótöbb parkolóhely = több autóhttp://belvaros.blogspot.com/2009/02/parkolas-bem-rakpart.htmlA cél az ingázás tömegközlekedésre való terelése lenne (hm, kapudíj), csökkenteni a motorizált járművek sebességét és forgalmát, a gépkocsival ingázók parkoló helyeinek csökkentése, a tömegközlekedés fejlesztése, etc. Személy szerint igazságtalannak tartom, hogy a zöldövezetben élők naponta telefüstölik a belvárosban élők tüdejét. A belváros jelenleg lakhatatlan.http://belvaros.blogspot.com/2009/01/bicikliut-budai-rakpart-lanchid.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s