A Csendautomata már a Deák-téren

Általános
Amikor a csendben minden szó el van feledve,
Az tisztán megjelenik előttünk.

Elvileg egyszemélyes
Csendautomata

Lazítson.

Placc közlemény + így készült a doboz


A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2×2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából szinte semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjanak, és öt percre betelepedjenek. Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő munkáját az Isover támogatta.


A Csendautomatát pénteken helyezték üzembe az alkotók, és az első nap tapasztalatai szerint az emberek kíváncsiak a kísérletre. Sokan ültek be a kapszulába, és általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt Moszkva téren öt percig csak a saját testük zörejeit hallották.

Háttérben egy Fintaság

A D1618 Műhely tagjai elmondták: csupán a véletlen műve, hogy a Csendautomata a vasárnapi kampánycsend alatt is üzemel majd. Amikor az őszi PLACCC Fesztivál időpontját kitűzték a szervezők, még nem lehetett tudni, hogy október 3-án lesz az önkormányzati választás. Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Csendautomata garantáltan politikamentes vállalkozás.


A Csendautomata szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között üzemel a Moszkva téren a metró kijáratával szemben, és bárki ingyen kipróbálhatja.

Nagyon apró betűs rész: Megfigyeléseim szerint ketten nyüzsögtek a dobozban, és, khm, sztem kúrtak/basztak/keféltek/szeretkeztek, de alapvetően rendes ember vagyok és nem készítettem el életem legjobb fotósorozatát. Meg aztán fene tudja, milyen erőset tud ütni egy jogosan dühös csávó, akár bokáig letolt gatyában.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s