A Havanna

Általános


Havanna lakótelep, XVIII. kerület, Budapest, Magyarország, gettó, panel, blokk, lakótelepek, Magyarország, Hungary, Ungarn, Fidel CastroMinden civilizáció a válaszfalak közé szorított szabadság szüleménye – Murakami Haruki

A Havannáé a legrosszabb helyezés az index szavazásán. Lányok, szorgosan szolizzatok és alakformáljátok, ha el akartok kerülni erről a penésztelepről. A dizsik hemzsegnek az aranyláncos, zsetonos bömcsisektől. Pusz.

Hatalmas toronyházak, közöttük hatalmas terek. Lakótelepi portyáinkon + saját tapasztalataink alapján mondogatjuk boldog-boldogtalannak, valamint a kedves olvasóinknak: a 4 emeletnyi magasság az a lélektani határ, mikor még valamelyest maguknak érzik a lakók a környezetüket. Ez a mindennapra lefordítva: zöldítenek a ház körül, a lépcsőházban, valamint nem szemetelnek önfeledten maguk alá. Nos, a Havanna nagy balszerencséje, hogy csupa 10 emelet magas toronyház található errefelé, tökéletes az elidegenedéshez.

Havanna lakótelep, XVIII. kerület, Budapest, Magyarország, gettó, panel, blokk, lakótelepek, Magyarország, Hungary, Ungarn, Fidel CastroÉs Azok A Lépcsőházi Szélvédők (vagymiazisten)! meg azok a futurisztikus, teljesen funkció nélküli csövek a házak oldalában!

A Havanna lakótelep központjában a katolikus templom és a Kondor Béla Közösségi Ház mellett áll Buza Barna alkotása, Lány mandolinnal. Nem mellesleg: a budapesti XVIII. kerületi Havanna lakótelep elnevezése kubai ihletésű, a sok ott lakó kubai vendégmunkás miatt. A kommunista rezsim alatt több ezer kubai munkás fordult meg Magyarországon. A textilgyárakban végzett munka nagy részét ők látták el. A szocializmus minden árnyoldalával együtt a magyarországi lét a kubaiaknak maga volt a mennyország.

Ajánlott irodalom:
1. Egy emberkísérlet utóélete – élet a 800 ezer panellakásban (galériával)
2. A Magyar Narancs a Havannán álmélkodott
3. Börtönblog

eddig meglátogatott, körbefotozott, körbesörözött, felfedezett lakótelepek:
1. Kispest (XIX)
2. Gloriett (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc),
3. Füredi utcai (XIV),
4. Wekerle (XIX. kerület, Kispest),
5. József Attila (IX. kerület, Ferencváros)

blokk, Budapest, Fidel Castro, gettó, Havanna lakótelep, Hungary, lakótelepek, Magyarország, Kuba, Cuba, panel, Ungarn, XVIII. kerületMintegy 1,3 milliárd forintot nyert pályázati úton a Havanna-lakótelep felújítására a főváros XVIII. kerületi önkormányzata. Az önkormányzat a tervek szerint az elnyert összegből felújítaná három társasház külső hőszigetelését, gépészeti rendszerét és a nyílászárókat is kicserélnék.

Megújulhat a Kondor Béla sétány második szakasza is, valamint fákat ültetnének és mindenhol kicserélnék a pázsitot a lakótelepen.

Kialakítanának továbbá egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet és bowlingpálya, gördeszkás sportpálya is készül majd, valamint pingpongasztalok kerülnek a terekre.

Felújítják a Kondor Béla Közösségi Házat, lesz internetkávézó, megújítják a sportpályát és kamasz-felnőtt játszóteret alakítanak ki; a nyári időszakban pedig térzene lenne minden hónapban. (MTI)

blokk, Budapest, cuba, Fidel Castro, gettó, Havanna lakótelep, Hungary, Kuba, lakótelepek, Magyarország, panel, Ungarn, XVIII. kerület

Reklámok

11 responses »

  1. hello, én ott nőttem fel. ez a környék már a nyolcvanas években is meredek volt.Azt tudtátok, hogy a proliknak, mint nekem, a 80-as években indítottak egy angol tagozatos osztályt? Marjai József elvtárs nyitotta meg a tanévet. Egyetlen rés volt a kitörésre: a tanulás.

  2. én két hónapja lakom albérletben a havannán. siófoki vagyok, itt is mindenki tudja mit jelent az h havanna. amikor tudatosult bennem h a havannán van a kinézett albérlet, menekülöre fogtam, végül mégis maradtam. először nagyon féltem ott,aztán rájöttem h mára a város egyik legbiztonságosabb helye lett. más lakótelepen sokkal több “rossz arcot” látok. az autóm is ott parkol eléggé kirívó hiszen ott nagyon szegény emberek laknak és az eu-s rendszám önmagában világít… eddig még hangosszót utcai bandázást, balhét nem láttam nem hallottam. van mikor éjjel2-kor közlekedek teljes nyugalomban. ámbár én a barcsay utcánál lakom ez a havnan vége vagy eleje(? mivel nem pesti vagyok nemtudom) tehát ezta kis részt ismerem másfelé a havannán nem járok. itt nyugalom van és béke. legalábbis 2hónap tapasztalata ez. lépcsőházba se láttam még soha renitens alakot mondjuk embert se sűrün. a leírtakat erősen lekopogom. kopp-kopp-kopp

  3. Én gyakorlatilag mindig is itt éltem , 1979 óta. Szerintem mára már csak a rossz hír maradt meg, melynek szinte semmi valóságalapja nincs. Most nem elfogultság beszél belőlem 3 gyermekem van és tényleg törnék ki innen ha “életveszélyes dzsumbuj” lenne. Szerintem itt sincs több bűnözés illetve kétes elemek mint máshol. Olvassátok el ezt: pestszentlorinc.honlapom.com

  4. szerintem az index szavazásán méltatlanul kapta az uccsó helyezést a Havanna. Beszéltzem ottlakókkal és a válukat vonogatva közölték, h semmi gázt nem tapasztalnak a telepen. A Körösi Csoma úti ltp sztem lényegesen rosszabb képet mutat, nemsokára kitoljuk. Mármint a netre, hehe

  5. Ez már csak a múlt híre ,hogy Havanna rossz és drogosok vannak itt ez már nagyon nyugodt környék fő már unalmas.Megnőtt a rendőri járőrözés is meg kamerák is vannak mindenhol.És az elmúlt években nagyon sok mindent felújítottak és ez a videó csak a Havanna eleje a végén a virágos kerteket meg a Lakótelep szépségét kihagyták a videóból.

  6. Kedves Trurl és Klapanciusz!Ha – mint írod: átfutó fotósként alakítottad ki a véleményed a lakótelepről, úgy helytálló is lehetne. Igaz, a ltp. arra részre már nem futotta idődből, ahol a gyermekek (családok), idősek átmeneti otthona is helyet kapott, mint ahogy több segítő központ is. És persze nem vonom kétségbe képeid tartalmát, bár a tél "komor" mindig szomorkás szinezetet ad, és hát egy virág sem képes kinyilni télen.:)Az viszont tény, hogy a harmincéves lakótelep egy örökség. Le is lehetett volna bontani, de az itt élő emberek munkájának köszönhetően megpróbálják élhetőbbé és szinesebbé – virágosabbá – tenni, mert ez az ő otthonuk.(ha módot adnál rá, pár képet szivesen küldenék)a lakótelep elnevezéséről:Nem kétlem azt sem, hogy a hetvenes évek végén sok kubai vendégmunkás élt itt, Magyarországon – szerintem mindenféle náció, akiknek segítség kellett megfordult itt – magam úgy hallottam a lakótelep névadása az akkori Világ Ifjúsági Találkozó havannai megrendezésére utalt. Persze meglehet, tévedek.minden meglehet… csak nézőpont kérdése. mindazonáltal a havannai emberek szivesen látnak nem CSAK futólag! :)üdv:eferui.: Kispest nem a XIV., hanem a XIX. kerületben található – csak úgy futólag szúrtam ki 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s